SZJA visszatérítés - VISSZADO nyomtatvány kitöltési útmutatója


Hasznos volt ez a cikk?
130/109 szavazó hasznosnak találta ezt
Készítsd velünk záróbevallásod!

Hozzászólások

5 hozzászólás

 • Avatar
  Zoltán Horváth

  Üdvözlöm!

  Hasznos a segédlet:)

  Én kapom a családi pótlékot így nem kell nyilatkoznom. Ez világos.

  A nyomtatvány végén van egy  rész "A kedvezményezett eltartottak után családi kedvezményre jogosult házastárs adatai"  Itt a feleségem adatait fel kell vinni? Ha igen, akkor elég csak rámenteni? Neki külön is kell nyilatkoznia?

  0
  Hozzászólás-műveletek Permalink
 • Avatar
  Raffai Fanni

  Kedves Zoltán!

  Örülök, hogy segítségére volt a cikkünk! :)

  Egyeztettünk a NAV Ügyfélszolgálatával és a következő információkat kaptunk:

  Mivel Ön kapja a családi pótlékot, ezért nem kell beadnia a nyomtatványt, nem okozhat gondot, hogy nem szerepelnek a feleségének az adatai a nyomtatványon.

  A feleségének viszont külön nyilatkoznia kell, ha jogosult a családi pótlékra, de nem ő kapja meg. A felesége szintén az ONYA felületén be tudja adni a nyomtatványt, csak a felesége ügyfélkapus bejelentkezése szükséges.

  Ettől függetlenül, ha szeretné feltüntetni a feleségének az adatait a saját nyomtatványán, akkor ennek semmi akadálya, de nem szükséges! :)

  Üdvözlettel,
  Raffai Fanni
  autokata tanácsadói csapata

  0
  Hozzászólás-műveletek Permalink
 • Avatar
  Béla Parragh

  Üdvözlöm!
  Kérdésem a következő lenne: a gyermek adatait megadtam. Az anyuka nem házastársam és nem is bejegyzett élettárs. Akkor melyik mezőt jelöljem Xszel? Illetve az utolsó ( 6.-9.) részben fel kell tüntetnem az anyuka adatait?
  Köszönöm szépen!

  0
  Hozzászólás-műveletek Permalink
 • Avatar
  Raffai Fanni

  Kedves Béla!

  A nyomtatvány a következő esetekben kell kitöltenie:

  • családi pótlékra jogosult, de a pótlékot nem Ön kapja (emiatt a kiutaláshoz szükséges adatok nem állnak a NAV rendelkezésére)
  • magzat után jogosult várandós, vagy vele közös háztartásban élő házastársa (a NAV a kiutaláshoz szükséges adatokat szintén nem ismeri),
  • rokkantsági járadékban részesül, és év közben Ön vagy az Önnel közös háztartásban élő hozzátartozója érvényesíti a családi kedvezményt. (a NAV a kiutaláshoz szükséges adatokat szintén nem ismeri)
  • kisadózóként bejelentett magánszemély, és nem kap családi pótlékot. (a NAV a kiutaláshoz szükséges adatokat szintén nem ismeri)
  • akkor is kitöltendő a nyomtatvány, ha máshova kéri az adó-visszatérítés kiutalását, mint ahová a családi pótlékot kapja.

  Tehát ha a saját gyermeke után családi kedvezményre jogosult és Ön kapja a családi pótlékot is, akkor nem kell beadnia a nyomtatványt.  Amennyiben az anyuka nem a házastársa, bejegyzett élettársa, akkor ebben az esetben nem kell feltüntetni az adatait sehol.

  További információkért kattintson a NAV oldalára, nagyon részletes tájékoztató található! https://nav.gov.hu/nav/ado/szja/szja_visszaterites

  Üdvözlettel,
  Raffai Fanni
  autokata tanácsadói csapata

  0
  Hozzászólás-műveletek Permalink
 • Avatar
  család Németh

  Kedves Fanni!

  Előző év során az ONYA-n keresztül küldtem be a KATA-s férjem nevében a VISSZADO nyilatkozatot. Mivel nem érkezett meg a pénz, el kezdtem kutatgatni és akkor láttam, hogy nem a KATA-s felhasználói fiókjából, hanem a magánszemély fiókjából küldtem be a nyilatkozatot, ahonnan viszont nem jár. Most azt olvasom, hogy az SZJA-bevallás mellékleteként még pótolhatom az igény benyújtását, de a férjemnek nem kell SZJA-bevallást tennie. Ez esetben hogy tudom igényelni a VISSZADO-t? Köszönöm, Némethné Kovács Krisztina

  0
  Hozzászólás-műveletek Permalink

Hozzászólások írásához jelentkezzen be.