Milyen típusú katás adózó lehetsz?


Hasznos volt ez a cikk?
455/419 szavazó hasznosnak találta ezt
Adózási támogatás egyéni vállalkozóknak

Hozzászólások

6 hozzászólás

 • Avatar
  Réka Patakvölgyi

  Sziasztok! Hol/melyik hivatalos oldalon tudom ellenőrizni, hogy jelenleg aktuálisan mellék vagy főállású kata-s vagyok? Beküldtem a változásbejelentést, de választ nem kaptam, ellenőrizném!

  0
  Hozzászólás-műveletek Permalink
 • Avatar
  Kohulák Dominika

  Szia Réka!

  Általában 30 napon belül dolgozzák fel a változás-bejelentéseket. Az eBEV Portálon le tudod kérdezni az aktuális törzsadataidat.

  Ennek menete: 

  1. e-BEV portál: Lépj be a bejelentkezés menüpont alatt az Ügyfélkapus felhasználóneveddel és jelszavaddal.
  2. Ha sikerült megnyitni a felületet, akkor a "Szolgáltatások-> "Törzsadat" menüpontot válaszd ki. Új lekérdezés indítása (fontos, hogy az egyéni vállalkozásod adószámát válaszd ki).
  3. Pár másodpercet várni kell, majd megjelenik jobb oldalt az "elkészült eredmények" felirat, erre kattints rá.
  4. Ezt követően a pdf letölthető, amelyben megtekintheted az utolsó blokkban a "Kisadózó vállalkozás tételes adójával kapcsolatos nyilatkozatokat", itt a jobb szélső blokkban találod a főállású/nem főállású státuszt. 

  Ha bármiben tudunk segíteni, keress minket nyugodtan a kata@riport.co.hu email címen.

  0
  Hozzászólás-műveletek Permalink
 • Avatar
  Erika Szabo

  Sziasztok! 2022. 03. 01-től főállás mellett másodállású katás vagyok. Főállásom megszűnik 2022. május 09-vel. Mikortól számítok főállású katásnak?  Köszönöm a segítséget!

  0
  Hozzászólás-műveletek Permalink
 • Avatar
  Raffai Fanni

  Szia Erika!

  A főállás megszűnését követően már főállasú katás egyéni vállalkozónak minősülsz.  A májusi hónapra, azaz június 12-ig fizetendő kata tételes adó összege már 50 000 Ft lesz ebben az esetben.

  A változás bejelentésre 15 nap áll rendelkezésedre a változást követően!

  A kata típus váltást könnyen megteheted az autokata segítéségével az új ügy indítás gombra kattintva, majd a kata típus váltás teendőt kiválasztva! :) A teendő készre állításával az autokata helyesen fogja előírni neked a kata tételes adót! 

  Ha bármiben tudunk segíteni, keress minket nyugodtan a konyveles@autokata.hu email címen!

  Üdvözlettel, 

  Raffai Fanni
  autokata tanácsadói csapata

  0
  Hozzászólás-műveletek Permalink
 • Avatar
  Ádám Tóth

  Sziasztok!

  Abban az esetben, ha a hónap közben (esetemben május 16-án) váltottam főállásuból mellékállású vállalkozói státuszra, akkor májusra (tehát június 12-én) már elég a 25 000 Ft-os adót fizetnem, vagy akkor még 50 000-eset kell?

  Előre is köszönöm a segítségeteket!

  Üdv,
  Ádám

  0
  Hozzászólás-műveletek Permalink
 • Avatar
  Raffai Fanni

  Kedves Ádám!

  Amennyiben 1 napot is főállású katás (50 000 Ft) voltál az adott hónapban, akkor meg kell fizetned az 50 000 Ft kata adót a hónapot követő hónap 12-ig. Tehát, ha a kata típus váltás időpontja május 16-a, akkor június 12-én még 50 000 Ft-ot kell megfizetned!

  Az autokata segítéségével nagyon könnyen tudsz kata típus váltani! A kata típus váltás teendőt az autokata felületén az "új ügy indítása" -> kata típus váltás menüpont alatt találja meg. Ha végigmész a teendő lépésein, megadod a hiányzó adatokat (adóazonosító jel: 8-assal kezdődik magánszemélyként), akkor a teendő végén letöltheted az XML fájlt, amely a nyomtatvány adatait tartalmazza. Ez az XML fájl segítségedre lehet a NAV felé történő bejelentés alkalmával.
  Amennyiben az autokata segítségével jelented be a kata típus váltást, akkor a teendő készre állítása után az autokata helyesen fogja előírni neked a fizetendő tételes kata adókat!

  Ha bármiben tudunk segíteni, keress minket nyugodtan a konyveles@autokata.hu email címen!

  Üdvözlettel, 

  Raffai Fanni
  autokata tanácsadói csapata

  0
  Hozzászólás-műveletek Permalink

Hozzászólások írásához jelentkezzen be.